Równanie trygonometryczne
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 3sinx=2(1-sin^{2}x)=2-2sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x+3sinx}-2=0}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x-sinx+4sinx-2=0}\)
\(\displaystyle{ sinx(2sinx-1)+2(2sinx-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (2sinx-1)(sinx+2)=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2} \vee sinx=-2\not\in <-1,1>}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x+3sinx}-2=0}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x-sinx+4sinx-2=0}\)
\(\displaystyle{ sinx(2sinx-1)+2(2sinx-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (2sinx-1)(sinx+2)=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2} \vee sinx=-2\not\in <-1,1>}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin^{2}3x=1}\)
\(\displaystyle{ sin3x=1 \vee sin3x=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \vee 3x=\frac{3\pi}{2}+2k\pi k\in C}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+k\frac{2\pi}{3} \vee x=\frac{\pi}{2}+k\frac{2\pi}{3} \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ 2cos^{2}2x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}2x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee cos2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x= \pm \frac{\pi}{4}+2k\pi \vee 2x= \pm \frac{3\pi}{4}+2k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ x =\pm \frac{\pi}{8}+k\pi \vee x= \pm \frac{3\pi}{8}+k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ sin3x=1 \vee sin3x=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \vee 3x=\frac{3\pi}{2}+2k\pi k\in C}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+k\frac{2\pi}{3} \vee x=\frac{\pi}{2}+k\frac{2\pi}{3} \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ 2cos^{2}2x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}2x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee cos2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x= \pm \frac{\pi}{4}+2k\pi \vee 2x= \pm \frac{3\pi}{4}+2k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ x =\pm \frac{\pi}{8}+k\pi \vee x= \pm \frac{3\pi}{8}+k\pi \wedge k\in C}\)
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos2x= \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee cos2x=- \frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
skad to sie bierze?
skad to sie bierze?
Ostatnio zmieniony 3 mar 2009, o 19:46 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos^{2}2x=\frac{1}{2}|\sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee cos2x=-\sqrt{\frac{1}{2}}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee cos2x=-\sqrt{\frac{1}{2}}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)