Rozwiaz w przedziale \(\displaystyle{ <0;2 \pi>}\):
\(\displaystyle{ |2sinx- \frac{1}{ \sqrt{2} } | \le \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
mozna prosic o staranne, doglebne rozwiazanie?
Nierownosc trygonometryczna
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Nierownosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2sinx- \frac{1}{ \sqrt{2} } \le \frac{1}{ \sqrt{2} } \\ 2sinx- \frac{1}{ \sqrt{2} } \ge - \frac{1}{ \sqrt{2} } \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} 2sinx \le \sqrt{2} \\ 2sinx \ge 0 \end{cases} \Leftrightarrow x \in <0; \frac{\pi}{4}> \cup < \frac{3\pi}{4} ;\pi>}\)