zad.2
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów ,których współrzene spełniają warunki:
\(\displaystyle{ cos \frac{x}{2}cosx=0 \wedge x ^{2}+y ^{2} \le \prod_{}^{} ^{2}}\)
Jak to narysowac ,wb prosze o pomoc:)
Funkcje trygonometryczne zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Funkcje trygonometryczne zadania
Z pierwszego masz:\(\displaystyle{ cos\frac{x}{2}=0 \vee cosx=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2} \vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi \wedge k\in C}\).
A z drugiego masz koło o środku w początku układu współrzędnych i promieniu \(\displaystyle{ \pi}\). Rysujesz sobie punkty z pierwszego i to koło i bierzesz część wspólną czyli te punkty które będą we wnętrzu koła. Mam nadzieje że wszystko jasne
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2} \vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi \wedge k\in C}\).
A z drugiego masz koło o środku w początku układu współrzędnych i promieniu \(\displaystyle{ \pi}\). Rysujesz sobie punkty z pierwszego i to koło i bierzesz część wspólną czyli te punkty które będą we wnętrzu koła. Mam nadzieje że wszystko jasne