jakie przekształcenia należy wykonać, aby z wykresu funkcji f otrzymać wykres funkcji g, jeżeli
f(x)=cos x i g(x)=sin(x+2)-3
jakie przekształcenia należy wykonać...
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
jakie przekształcenia należy wykonać...
By z cosinusa otrzymać sinus musisz go przesunąć o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w prawo. Gdy już masz sinusa to przesuwasz go o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[-2;-3]}\)