Wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Wyznacz wartości parametru
Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in <0;2 \pi >}\) dla których równanie \(\displaystyle{ (2sin \alpha)x^2+(sin \alpha)x+ \frac{1}{4}=0}\) nie ma pierwiastków rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz wartości parametru
Liczysz \(\displaystyle{ \Delta=sin^{2}\alpha-2sin\alpha<0 \Leftrightarrow sin\alpha(sin\alpha-2)<0}\)
\(\displaystyle{ \alpha\in(0;\pi)}\)
\(\displaystyle{ \alpha\in(0;\pi)}\)