Znajdź okres podstawowy funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Znajdź okres podstawowy funkcji
Znajdź okres podstawowy (zasadniczy) funkcji danej wzorem : \(\displaystyle{ f(x)=sin \frac{x}{2}+cos \frac{x}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Znajdź okres podstawowy funkcji
Okres sumy dwóch funkcji okresowych jest całkowitą wielokrotnością poszczególnych funkcji, czyli:
Okres \(\displaystyle{ sin\frac{x}{2}}\) jest równy \(\displaystyle{ 4\pi}\)
Okres \(\displaystyle{ cos\frac{x}{3}}\) jest równy \(\displaystyle{ 6\pi}\)
Okres całej funkcji jest równy \(\displaystyle{ 12\pi}\)
Okres \(\displaystyle{ sin\frac{x}{2}}\) jest równy \(\displaystyle{ 4\pi}\)
Okres \(\displaystyle{ cos\frac{x}{3}}\) jest równy \(\displaystyle{ 6\pi}\)
Okres całej funkcji jest równy \(\displaystyle{ 12\pi}\)