Oblicz wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Friss_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 3 razy

Oblicz wartości funkcji

Post autor: Friss_89 »

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kata \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że ramię początkowe kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) pokrywa się z dodatnią półosią osi x układu współrzędnych, a końcowe przechodzi przez punkt P=(-3,4).
Umie to ktoś zrobić? Jeżeli tak to prosiłbym o pokazanie jak... pozdrawiam i z góry dziękuje.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Oblicz wartości funkcji

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x=-3 \ , \ y=4 \\ r=\sqrt{x^2+y^2} \\ r=\sqrt{(-3)^2+4^2}=5 \\ sin\alpha= \frac{y}{r}= \frac{4}{5} \\ cos\alpha= \frac{x}{r}= \frac{-3}{5} \\ tg\alpha= \frac{y}{x}= \frac{4}{-3} \\ ctg\alpha= \frac{x}{y}= \frac{-3}{4}}\)
Friss_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 3 razy

Oblicz wartości funkcji

Post autor: Friss_89 »

dziękuje
ODPOWIEDZ