Tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
4tomek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 mar 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna

Tożsamość

Post autor: 4tomek4 »

Prosze o pomoc;)
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha -cos ^{2} \alpha *sin \alpha }{cos \alpha -cos ^{3} \alpha } =tg \alpha}\)
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Tożsamość

Post autor: szymek12 »

Z lewej strony najpierw wyłącz przed nawias \(\displaystyle{ cos\alpha}\), a następnie \(\displaystyle{ sin\alpha}\).
4tomek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 mar 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna

Tożsamość

Post autor: 4tomek4 »

a mozna troszke jasniej?;p dalej mi to nie wychodzi...
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Tożsamość

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ L=\frac{sin\alpha-cos^{2}\alpha\cdot sin\alpha}{cos\alpha-cos^{3}\alpha}=\frac{sin\alpha-(1-sin^{2}\alpha)sin\alpha}{cos\alpha(1-cos^{2}\alpha)}=\frac{sin\alpha-sin\alpha+sin^{3}\alpha}{cos\alpha \cdot sin^{2}\alpha}=\frac{sin\alpha\cdot sin^{2}\alpha}{cos\alpha \cdot sin^{2}\alpha}=tg\alpha=P}\)
4tomek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 mar 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna

Tożsamość

Post autor: 4tomek4 »

wielkie dzieki;)
ODPOWIEDZ