Tożsamośći trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ol.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 mar 2009, o 15:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Tożsamośći trygonometryczne.

Post autor: ol. »

udowodnij że :
\(\displaystyle{ cos4 \alpha = 8cos ^{4}\alpha - 8cos ^{2} \alpha +1}\)

doszłam na razie do tego że:

\(\displaystyle{ cos4 \alpha = sin ^{2}\alpha -cos ^{2} \alpha (8sin ^{2} -1)}\)

jakby ktoś miał chwile żeby to rozwiązać to byłabym wdzięczna za podpowiedz
Ostatnio zmieniony 1 mar 2009, o 16:22 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa postu i nazwy tematu.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Tożsamośći trygonometryczne.

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ \cos 2\alpha = 2\cos ^{2} \alpha - 1}\)
korzystając z tego przekształcam strone lewą, przerzucam, dziele przez dwa i mam:
\(\displaystyle{ \cos ^{2} 2\alpha = 4\cos ^{4} - 4\cos ^{2} \alpha + 1}\)
lewą stronę dalej da się rozpisać z tego wzoru co podałem na początku, czyli będzie:
\(\displaystyle{ (2\cos ^{2}\alpha - 1)^{2} = 4\cos ^{4} - 4\cos ^{2} \alpha + 1}\)
i po wymnozeniu powinno wyjść to co po prawej stronie
ODPOWIEDZ