Równanie trygonometryczne z niewiadomoa x
Równanie trygonometryczne z niewiadomoa x
Dziedzina.
\(\displaystyle{ 1-2sin^2 {x} =sin 2x - tgx \\ \\ cos 2x = sin 2x - \frac{1-cos 2x}{sin 2x}}\)
Teraz już powinienneś sobie poradzić.
\(\displaystyle{ 1-2sin^2 {x} =sin 2x - tgx \\ \\ cos 2x = sin 2x - \frac{1-cos 2x}{sin 2x}}\)
Teraz już powinienneś sobie poradzić.
Równanie trygonometryczne z niewiadomoa x
Skorzystałem z tożsamości
\(\displaystyle{ cos 2x =1-2sin^2{x} \\ \\ tg \frac{x}{2}=\frac{1-cos x}{sin x}}\)
\(\displaystyle{ cos 2x =1-2sin^2{x} \\ \\ tg \frac{x}{2}=\frac{1-cos x}{sin x}}\)