Udowodnij

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
moja-matematyka2009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 13 razy

Udowodnij

Post autor: moja-matematyka2009 »

Udowodnij, że równanie:
sinx + sin2x + sin3x+ ... + sin2006x = 2006
nie ma rozwiązania.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Udowodnij

Post autor: JankoS »

Przypuszczam ,że istnieje x, takie że dana równość zachodzi.Z własności funkcji sinus musi wtedy zachodzić (*) sinx = sin2x = ... = sin2006x = 1. Jeżeli sinx = 1, to sin2x=0, a to jest sprzeczne z (*). Przypuszczenie, że równość zachodzi doprowadziło do sprzeczności, a więc okazało się fałszywe. Dana równość nie zachodzi.
ODPOWIEDZ