Witam.
Mam problem z tym zadaniem i proszę o pomoc.
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki \(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2} \cdot \cos x = 0 \wedge x ^{2} + y ^{2} \le \Pi ^{2}}\)
Jak to rozwiązać,
z góry dzięki. Pozdrawiam
Zaznaczenie zbioru punktów w układzie współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łosice
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Zaznaczenie zbioru punktów w układzie współrzędnych.
\(\displaystyle{ cos\frac{x}{2} \cdot cosx=0 \Leftrightarrow cos\frac{x}{2}=0 \vee cosx=0}\)
Jeżeli chodzi o drugie to nierówność ta opisuje koło o środku \(\displaystyle{ S(0;0)}\) oraz promieniu \(\displaystyle{ r=\pi}\). Wszystko rysujesz w układzie współrzędnych( z pierwszego równania zaznaczasz proste o równaniach np. \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\). W razie problemów pisz
Jeżeli chodzi o drugie to nierówność ta opisuje koło o środku \(\displaystyle{ S(0;0)}\) oraz promieniu \(\displaystyle{ r=\pi}\). Wszystko rysujesz w układzie współrzędnych( z pierwszego równania zaznaczasz proste o równaniach np. \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\). W razie problemów pisz