sprawdź czy podana równość jest tożsamością?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

sprawdź czy podana równość jest tożsamością?

Post autor: asiunia909 »

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{sin \alpha } + \frac{1}{cos \alpha } \right)}\) \(\displaystyle{ \cdot \left( sin \alpha + cos \alpha \right)}\) \(\displaystyle{ = \frac{1}{sin \alpha \cdot cos \alpha } +2}\)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

sprawdź czy podana równość jest tożsamością?

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ L=(\frac{1}{sin\alpha}+\frac{1}{cos\alpha})\cdot (sin\alpha+cos\alpha)=1+\frac{sin\alpha}{cos\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}+1=2+\frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{1}{sin\alpha cos\alpha}+2=P}\)
ODPOWIEDZ