Witam. Jak ktoś by mi mogł to zrobić, bo jest jedno z zadanek które mam do oddania na zaliczenie a nie wiem za bardzo o co kaman:
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=cosx+\sqrt{3}\cdot sinx}\) na przedziale \(\displaystyle{ }\)
Najmniejsza i najwieksza wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 4 razy
Najmniejsza i najwieksza wartość funkcji
policz pochodna tej funkcji ........... jesli bedzie scisle rosnaca lub scisle malejaca, to liczysz wartosci w punktach skrajnych z tego przedzialu, czyli w 0 i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ...