granica nie istnieje
granica nie istnieje
wykaż ze \(\displaystyle{ \lim_{ \to } sin\frac{1}{x}}\) nie istnieje
Ostatnio zmieniony 26 lut 2009, o 20:07 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nie napisałeś do czego dąży argument. Umieszczaj całe wyrażenia w klamrach[latex][/latex]
Powód: Nie napisałeś do czego dąży argument. Umieszczaj całe wyrażenia w klamrach
granica nie istnieje
podstawienie
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=t}\)
\(\displaystyle{ x \rightarrow 0 \Rightarrow t \rightarrow \infty}\)
zatem nasza granica ma postac:
\(\displaystyle{ \lim_{ t\to \infty } sint}\)
a taka granica nie istnieje.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=t}\)
\(\displaystyle{ x \rightarrow 0 \Rightarrow t \rightarrow \infty}\)
zatem nasza granica ma postac:
\(\displaystyle{ \lim_{ t\to \infty } sint}\)
a taka granica nie istnieje.
granica nie istnieje
to jest dowod droga kolezanko;]
niepelny dowod-myslalem ze sama zawalczysz z tym zadaniem.
jak dokonczyc dowod?
Zakladamy ze ta granica istnieje(dowod niewprost) Zatem wezmy 2 podciagi zbiegajace do nieskonczonosci( podciagi musisz sama znalezc) . No i nalezy pokazac ze te podciagi...(miejsce na wniosek-zakladam ze znasz def. Hainego)
niepelny dowod-myslalem ze sama zawalczysz z tym zadaniem.
jak dokonczyc dowod?
Zakladamy ze ta granica istnieje(dowod niewprost) Zatem wezmy 2 podciagi zbiegajace do nieskonczonosci( podciagi musisz sama znalezc) . No i nalezy pokazac ze te podciagi...(miejsce na wniosek-zakladam ze znasz def. Hainego)