Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siua17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 sty 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: siua17 »

Rozwiąż równanie w przedziale \(\displaystyle{ <0, \pi>}\)
\(\displaystyle{ 1-tgx+tg^{2}x-tg^{3}x+...= \frac{ \sqrt{2}cosx }{2sin( \frac{\pi}{4}+x) }}\)
Podejrzewam, że lewa strona skróci się do jakiejś formy, tylko do jakiej.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: JankoS »

Dla \(\displaystyle{ |-tgx|<1}\) lewa strona jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{1+tgx}.}\)
ODPOWIEDZ