Funkcja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zenon_mk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 14 paź 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

Funkcja trygonometryczna

Post autor: zenon_mk20 »

Cześć mam takie zadanie:

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \cos 2x + 4\cos x + 3}\):

a) Oblicz wartość \(\displaystyle{ f(\pi)}\)

I tak funkcje f zapisałem jako \(\displaystyle{ f(x) = 2\cos^{2} x + 4\cos x + 2}\)
i \(\displaystyle{ f(\pi) = 2\cos^{2} \pi + 4\cos \pi + 2}\)
\(\displaystyle{ \cos \pi = t}\)
Obliczyłem deltę i wyszło mi że \(\displaystyle{ \cos \pi = -1}\)

czyli po podstawieniu \(\displaystyle{ f(\pi) = 0}\)
Czy to jest dobrze ??

b) Wyznacz zbiór miejsc zerowych funkcji \(\displaystyle{ f}\)

I znowu funkcje f zapisałem jako \(\displaystyle{ f(x) = 2\cos^{2} x + 4\cos x + 2}\)
\(\displaystyle{ \cos = t}\)
Obliczyłem deltę i wyszło mi że \(\displaystyle{ \cos x = -1}\)

czyli \(\displaystyle{ x= \pi + 2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x= -\pi + 2k\pi}\)
Czy to jest dobrze??

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Funkcja trygonometryczna

Post autor: Wicio »

1)
Po co Ci podstawienie i delta? przecież cos pi to nie jest jakas niewiadoma. Od razu wystarczy liczyć, bo przecież cos pi = -1
ODPOWIEDZ