monotonicznosci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

monotonicznosci

Post autor: wirus1910 »

zbadaj monotonicznosc funkcji okreslonej wzorem \(\displaystyle{ F(x)=5x+\cos 4x}\)
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

monotonicznosci

Post autor: blost »

pochodna z tego bedzie rowna
\(\displaystyle{ f'(x)=5-4sin4x}\)
maximum funkcji\(\displaystyle{ 4sin4x=4}\)
\(\displaystyle{ 5-4>0 \Rightarrow}\)funkcja jestrosnaca
ODPOWIEDZ