Rozwiaz:
a)\(\displaystyle{ ctg ^{2}(2x+ \frac{\pi}{3})=3}\)
b)\(\displaystyle{ |tgx| \le \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{\pi}{2}, \frac{3\pi}{2})}\)
Równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania i nierówności
a)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{\pi}{3}=p}\)
\(\displaystyle{ ctg p =\sqrt 3}\) lub \(\displaystyle{ ctg p = -\sqrt 3}\) (rozwiązać, wrócić do podstawienia i wyznaczyć x-sy)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{\pi}{3}=p}\)
\(\displaystyle{ ctg p =\sqrt 3}\) lub \(\displaystyle{ ctg p = -\sqrt 3}\) (rozwiązać, wrócić do podstawienia i wyznaczyć x-sy)