Zadanie z okręgiem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sobi92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2008, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zadanie z okręgiem

Post autor: sobi92 »

Średnica AB okręgu ma długość 10cm, a cięciwa CD prostopadła do AB jest oddalona od punktu A o 9cm. Oblicz:
a) tg kata CBA
b) sin kąta CAB

Z pozoru łatwe ale nie mam pojęcia jak rozwiązać.....
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Zadanie z okręgiem

Post autor: JankoS »

Niech E oznacza punkt przecięcia CD z AB. Wtedy AE = 9, EB = 1. Trójkąt BCA jest prostokatny, więc \(\displaystyle{ CE^2=AE \cdot EB.}\) mamy traz do dyspozycji dwa mniejsze trójkąty prostokatne, twierdzenie Pitagorasa i definicje funkcji.
ODPOWIEDZ