Oblicz wartość wyrażenia.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siua17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 sty 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: siua17 »

Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \left( \frac{tg19^{o}}{ctg71^{o}} + \frac{ctg23^{o}}{tg67^{o}} \right)^{-1}}\)
Jest jakaś metoda, żeby to obliczyć nie korzystając z tabeli wartości funkcji?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka (z wzorów redukcyjnych): \(\displaystyle{ tg19^o=tg(90^o-71^o)=ctg71^o}\)
ODPOWIEDZ