Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu bo za nic nie wiem jak to zrobić ;/
Korzystając z zależności między funkcjami trygonometrycznymi kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) i kąta \(\displaystyle{ 90°-\alpha}\), oblicz:
a) \(\displaystyle{ sin40°-cos50°}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{sin 29°}{cos 61°}}\)
c) \(\displaystyle{ (sin20°+cos20°)(sin20°-cos20°)+2sin^{2}70°}\)
d) \(\displaystyle{ sin^{2}55°+sin^{2}35°}\)
e) \(\displaystyle{ tg44°tg45°tg46°}\)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Zależności między funkcjami trygonometrycznymi
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Zależności między funkcjami trygonometrycznymi
\(\displaystyle{ a) \ sin40^o-cos50^o=sin(90^o-50^o)-cos50^o=cos50^o-cos50^o=0\\ \\
b) \ \frac{sin29^o}{cos61^o} = \frac{sin(90^o-61^o)}{cos61^o}= \frac{cos61^o}{cos61^o}=1\\ \\
c) \ ...=sin^220^o-cos^220^o+2sin^2(90^o-20^o)= sin^220^o-cos^220^o+2cos^220^o=sin^220^o+cos^220^o=1\\ \\
d) \ sin^2(90^o-35^o)+sin^235^o=cos^235^o+sin^235^o=1\\ \\
e) \ tg(90^o-46^o) \cdot 1 \cdot tg46^o=ctg46^o \cdot tg46^o=1}\)
b) \ \frac{sin29^o}{cos61^o} = \frac{sin(90^o-61^o)}{cos61^o}= \frac{cos61^o}{cos61^o}=1\\ \\
c) \ ...=sin^220^o-cos^220^o+2sin^2(90^o-20^o)= sin^220^o-cos^220^o+2cos^220^o=sin^220^o+cos^220^o=1\\ \\
d) \ sin^2(90^o-35^o)+sin^235^o=cos^235^o+sin^235^o=1\\ \\
e) \ tg(90^o-46^o) \cdot 1 \cdot tg46^o=ctg46^o \cdot tg46^o=1}\)