Proszę o pomoc... Dana jest funkcja y = -3x+5, której dziedziną funkcji jest zbiór:
X= {-3, -2/3, 0, 1/3, 5/3, 2 }
a) podaj zbiór wartości tej funkcji.
Odpowiedź: Y= {14,7,5,4,0,-1}
Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie, oraz wytłumaczyć jak to się robi? Z góry dziękuję.
zbiór wartości funkcji
- caroline.xd
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zbiór wartości funkcji
Dla x=-3:
\(\displaystyle{ y=-3 \cdot (-3)+5=9+5=14}\)
i tak samo policz dla kolejnych elementów zbioru X.
Otrzymane liczby tworzą zbiór wartości.
\(\displaystyle{ y=-3 \cdot (-3)+5=9+5=14}\)
i tak samo policz dla kolejnych elementów zbioru X.
Otrzymane liczby tworzą zbiór wartości.
- caroline.xd
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 4 razy