W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów ostrych jest równa \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\). Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
\(\displaystyle{ sin\alpha + cos\alpha= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ (sin\alpha + cos\alpha)^2= (\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha+2sin\alpha cos\alpha= (\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2}\)
\(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha=(\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2-1}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha= \frac{(\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (sin\alpha + cos\alpha)^2= (\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha+2sin\alpha cos\alpha= (\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2}\)
\(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha=(\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2-1}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha cos\alpha= \frac{(\frac{2 \sqrt{3} }{3})^2-1}{2}}\)
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
\(\displaystyle{ (sin + cos)^2 = ...}\)
Co to za twierdzenie ?
Co to za twierdzenie ?
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
a czemu to jest podniesione do kwadratu?????
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
zeby bylo smiesznie...
w matematyce jest tak... jezeli mozemy cos zrobić i na dodatek to nam pomoże w rozwiazaniu zadania to to wlasnie robimy... może jest inny sposob rozwiazania tego zadania, ale ten z cala pewnoscia nalezy do latwiejszych
w matematyce jest tak... jezeli mozemy cos zrobić i na dodatek to nam pomoże w rozwiazaniu zadania to to wlasnie robimy... może jest inny sposob rozwiazania tego zadania, ale ten z cala pewnoscia nalezy do latwiejszych
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów...
ale nauczycielka chce wiedzieć dlaczego tak bo inaczej bede miala problem