dziedzina funkcji
dziedzina funkcji
Dziedziną funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{x}{x-\sqrt{x^{2}sin^{2}x}}}\) jest zbiór?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-\sqrt{x^{2}sin^{2}x}}=\frac{x}{x-|xsinx|}= \begin{cases}(I) \ \frac{1}{1+|sinx|}, \ x<0 \\ (II) \ \frac{1}{1-|sinx|}, \ x \ge 0 \end{cases}}\).
Dziedzinę wyznaczamy z warunków:
\(\displaystyle{ (I) 1+|sinx| \neq 0 \ i \ x<0}\)
lub
\(\displaystyle{ (II) 1-|sinx| \neq 0 \ i \ x \ge 0.}\).
Dziedzinę wyznaczamy z warunków:
\(\displaystyle{ (I) 1+|sinx| \neq 0 \ i \ x<0}\)
lub
\(\displaystyle{ (II) 1-|sinx| \neq 0 \ i \ x \ge 0.}\).