Majac dane:
a)\(\displaystyle{ cos 2x= \frac{3}{5}}\) , gdy \(\displaystyle{ x \in ( \frac{\pi}{2};\pi)}\). Oblicz sinx oraz \(\displaystyle{ tg(x+ \frac{\pi}{3})}\)
b)\(\displaystyle{ tg(x-45 ^{0})= \frac{1}{3}}\) oblicz tgx;sinx
Temat.
Przekształcenia (inne funkcje, wzory redukcyjne).
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 21 razy
Przekształcenia (inne funkcje, wzory redukcyjne).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, o 19:09 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Przekształcenia (inne funkcje, wzory redukcyjne).
a) \(\displaystyle{ cos2x=1-2sin^{2}x}\). Z tego łatwo policzysz \(\displaystyle{ sinx}\)(pamiętaj że sinus dla \(\displaystyle{ x\in(\frac{\pi}{2};\pi)}\) jest dodatni. Potem liczysz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
b)Tangens obliczysz ze wzoru \(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)=\frac{tg\alpha-tg\beta}{1+tg\alpha tg\beta}}\). Później policz sinus i cosinus z jedynki trygonometrycznej
b)Tangens obliczysz ze wzoru \(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)=\frac{tg\alpha-tg\beta}{1+tg\alpha tg\beta}}\). Później policz sinus i cosinus z jedynki trygonometrycznej