Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xamrex
Użytkownik
Posty: 116 Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy
Post
autor: xamrex » 17 lut 2009, o 21:29
Jak to rozwiązać?
2sinxcosx+ sin8x=0
sądzę ze dobrze zacząłem ale dalej z miejsca nie potrafię ruszyć
wb
Użytkownik
Posty: 3507 Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb » 17 lut 2009, o 21:34
Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta=2sin \frac{\alpha+\beta}{2}cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
xamrex
Użytkownik
Posty: 116 Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy
Post
autor: xamrex » 17 lut 2009, o 21:39
wb pisze: Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta=2sin \frac{\alpha+\beta}{2}cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
Tego wzoru na matematyce jeszcze nie poznaliśmy (nie możemy go również używać)
Prawdopodobnie za będzie się tu podstawiać za 2x=t
czyli sint + sin4t =0 (tak jest w poprzednich przykładach)Tylko dalej nie wiem jak ruszyć z miejsca
RyHoO16
Użytkownik
Posty: 1822 Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy
Post
autor: RyHoO16 » 17 lut 2009, o 21:50
A \(\displaystyle{ \sin 4t=2\sin 2t \cos 2t}\)
teraz powinno być łatwiej