Oblicz wartość wyrażenia, jeśli (wzory skróconego mnożenia).

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia, jeśli (wzory skróconego mnożenia).

Post autor: RAFAELLO14 »

Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha - cos\alpha}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ sin\alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{4}}\).
próbuje wyznaczyc \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{4sin\alpha}}\) a nastepnie z jedynki ale nie moge tego wyliczyc...

Temat
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, o 19:08 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Oblicz wartość wyrażenia, jeśli (wzory skróconego mnożenia).

Post autor: RyHoO16 »

A po co??

\(\displaystyle{ (\sin \alpha - \cos \alpha)^2=\sin^2 \alpha - 2\sin \alpha \cdot \cos \alpha + \cos^2 \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha= \pm \sqrt{\sin^2 \alpha - 2\sin \alpha \cdot \cos \alpha + \cos^2 \alpha}= \pm \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
ODPOWIEDZ