W jaki sposób wykazać, że:
\(\displaystyle{ sin72^{o} = \frac{\sqrt{10 + 2\sqrt{5} }}{4}}\)
Z góry dzięki.
wykazać sin72
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykazać sin72
Robiłbym tak (bo to pamiętam); prawdopodobnie istnieje krótszy (łatwiejszy) sposób :
Ponieważ :
\(\displaystyle{ cos36 \cdot cos72=0,25}\) (właśnie to pamiętam) można z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ cos36=\frac{1+\sqrt5}{4}}\)
a dalej \(\displaystyle{ sin36=\frac{\sqrt{10-2\sqrt 5}}{4}}\)
Na koniec :
\(\displaystyle{ sin72=2sin36cos36=...}\) (wychodzi to co masz podane).
Ponieważ :
\(\displaystyle{ cos36 \cdot cos72=0,25}\) (właśnie to pamiętam) można z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ cos36=\frac{1+\sqrt5}{4}}\)
a dalej \(\displaystyle{ sin36=\frac{\sqrt{10-2\sqrt 5}}{4}}\)
Na koniec :
\(\displaystyle{ sin72=2sin36cos36=...}\) (wychodzi to co masz podane).
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
wykazać sin72
Sposoby są w sumie dwa.
Albo rysujesz pięciokąt foremny i tam masz kąt 72 stopnie, jako kąt wewnętrzny tego pięciokąta i starasz się wyznaczyć jego sinus korzystając z faktu, że przekątne dzielą się w złotym stosunku (to też możesz wykazać).
Albo bawić się wzorami trygonometrycznymi na sinus sumy bodajże, układa się równanie na sinus 36 bądź 72 (a może jednak 18? ;p) stopni, które ma jeden przyzwoity pierwiastek wymierny, który odrzucamy, a co pozostaje daje nam dobrą wartość.
Albo rysujesz pięciokąt foremny i tam masz kąt 72 stopnie, jako kąt wewnętrzny tego pięciokąta i starasz się wyznaczyć jego sinus korzystając z faktu, że przekątne dzielą się w złotym stosunku (to też możesz wykazać).
Albo bawić się wzorami trygonometrycznymi na sinus sumy bodajże, układa się równanie na sinus 36 bądź 72 (a może jednak 18? ;p) stopni, które ma jeden przyzwoity pierwiastek wymierny, który odrzucamy, a co pozostaje daje nam dobrą wartość.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: k-ce
- Podziękował: 4 razy
wykazać sin72
Po przeanalizowaniu zadania wyszły mi rozwiązania:
1) \(\displaystyle{ sin72^{o} = - \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4}}\)
2) \(\displaystyle{ sin72^{o} = \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4}}\)
3) \(\displaystyle{ sin72^{o} = - \frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\)
4) \(\displaystyle{ sin72^{o} = \frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\)
Dlaczego tylko rozwiązanie (4) jest dobre, a inne nie?? Dlaczego je odrzucamy??
1) \(\displaystyle{ sin72^{o} = - \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4}}\)
2) \(\displaystyle{ sin72^{o} = \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4}}\)
3) \(\displaystyle{ sin72^{o} = - \frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\)
4) \(\displaystyle{ sin72^{o} = \frac{\sqrt{10+2\sqrt{5}}}{4}}\)
Dlaczego tylko rozwiązanie (4) jest dobre, a inne nie?? Dlaczego je odrzucamy??
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
wykazać sin72
Ujemne z oczywistych względów (sinus w pierwszej ćwiartce jest dodatni), natomiast drugie...
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4} \leq \frac{\sqrt{10-2}}{4} = \frac{1}{\sqrt{2}} = \sin 45^{o}}\)
Wiemy jednakże, że sinus w pierwszej ćwiartce jest rosnący, więc taka nierówność zajść nie może.
Swoją drogą gratuluję - tak niewiele Ci napisałem, a zrobiłeś całość (sam nie pamiętałem, więc napisałem tyle, co pamiętałem sposób ;p) : )
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{10-2\sqrt{5}}}{4} \leq \frac{\sqrt{10-2}}{4} = \frac{1}{\sqrt{2}} = \sin 45^{o}}\)
Wiemy jednakże, że sinus w pierwszej ćwiartce jest rosnący, więc taka nierówność zajść nie może.
Swoją drogą gratuluję - tak niewiele Ci napisałem, a zrobiłeś całość (sam nie pamiętałem, więc napisałem tyle, co pamiętałem sposób ;p) : )
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykazać sin72
Przecież napisałem Ci jak te wartości wyznaczyć (a nie przyjmować gotowe).yaro84 pisze:Tylko (nie napisałem) nie mogę korzystać z gotowych wzorów na kąty 36 stopni ;/