Na wstępie chciałem powiedzieć, ze nie wiedziałem jak temat nazwać zbytnio i dlatego padł taki tytuł, za który jeżeli jest zły przepraszam.
W prawdzie tematem zadania jest naszkicować wykres funkcji, ja proszę o uproszczenie takiego wyrażenia:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(sinx+cosx)}\)
Z góry dziękuję.
Funkcja trygonometryczna - szkic funkcji
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Funkcja trygonometryczna - szkic funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(-sin ^{2}x +sinx +1)}\)
lub na odwrot niewiem czy to pomoze jedyne co mi do glowy przychodzi to jednyka tryg.
lub na odwrot niewiem czy to pomoze jedyne co mi do glowy przychodzi to jednyka tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 13:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Funkcja trygonometryczna - szkic funkcji
nie, to nic nie da, trzeba to przekształcić w ten sposób:
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}(\sin x+\cos x)=2(\sin x\frac{\sqrt{2}}{2}+\cos x\frac{\sqrt{2}}{2})=...}\)
teraz masz tak \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{4} = \cos\frac{\pi}{4} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\) czyli kontynuując:
\(\displaystyle{ ... = 2(\sin x\cos\frac{\pi}{4} + \cos x\sin\frac{\pi}{4}) = 2\sin(x+\frac{\pi}{4})}\)
ostatnie przekształcenie wynika ze wzoru na sinus sumy kątów
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}(\sin x+\cos x)=2(\sin x\frac{\sqrt{2}}{2}+\cos x\frac{\sqrt{2}}{2})=...}\)
teraz masz tak \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{4} = \cos\frac{\pi}{4} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\) czyli kontynuując:
\(\displaystyle{ ... = 2(\sin x\cos\frac{\pi}{4} + \cos x\sin\frac{\pi}{4}) = 2\sin(x+\frac{\pi}{4})}\)
ostatnie przekształcenie wynika ze wzoru na sinus sumy kątów