Tożsamość w trójkącie równoramiennym
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Tożsamość w trójkącie równoramiennym
wiedząc że \(\displaystyle{ sin \alpha =2 \cdot \cos \gamma \cdot sin \beta}\) w trójkącie to trójkąt ten jest równoramienny.
Proszę o rozwiązanie w miarę szybko z góry dziękuję
Proszę o rozwiązanie w miarę szybko z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, o 17:18 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy tamat i zapis
Powód: Nieregulaminowy tamat i zapis
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Tożsamość w trójkącie równoramiennym
\(\displaystyle{ \gamma=\beta}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=sin2\beta=sin2\gamma}\)
\(\displaystyle{ \alpha=2\beta=2\gamma}\)
\(\displaystyle{ \alpha=90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\gamma=45 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=sin2\beta=sin2\gamma}\)
\(\displaystyle{ \alpha=2\beta=2\gamma}\)
\(\displaystyle{ \alpha=90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\gamma=45 ^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Tożsamość w trójkącie równoramiennym
wybacz ale niezbyt rozumiem mógłbyś mi wyjaśnić skąd się wzieły te równości. proszę ...-- 16 lut 2009, o 06:21 --zrozumiałem już przebieg tych równości ale jeszcze ciągle jednej rzeczy nie jestem pewny czy udowadniając tezę nie skorzystałeś z niej na początku??
Tożsamość w trójkącie równoramiennym
Jednak okazało się błędne, bo korzystamy z tezy, którą mamy udowodnić...
\(\displaystyle{ \sin (\alpha)=2cos\gamma sin \beta = sin (\beta - \gamma) + \sin (\beta + \gamma)=sin (\beta - \gamma) + \sin (\pi - \alpha )= sin (\beta - \gamma) + \sin (\alpha)}\)
Najpierw korzystamy z wzoru na sumę sinusów, tylko w druga stronę, potem z tego, że suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi \(\displaystyle{ \pi}\), a na koniec ze wzoru redukcyjnego.
\(\displaystyle{ \sin (\alpha)=2cos\gamma sin \beta = sin (\beta - \gamma) + \sin (\beta + \gamma)=sin (\beta - \gamma) + \sin (\pi - \alpha )= sin (\beta - \gamma) + \sin (\alpha)}\)
Najpierw korzystamy z wzoru na sumę sinusów, tylko w druga stronę, potem z tego, że suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi \(\displaystyle{ \pi}\), a na koniec ze wzoru redukcyjnego.
Tożsamość w trójkącie równoramiennym
Żaden problem. Sory, że tak późno odpisuję, ale nie zauważyłem wcześniej tego tematu