Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
dudigracz
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 wrz 2008, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: dudigracz »
\(\displaystyle{ sin ^{2}x= \frac{1}{2}}\)
mogę to spierwiastkować obu Stronnie czy nie? bo nie pamiętam za bardzo
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
\(\displaystyle{ sinx=\frac{\sqrt 2}{2}}\) lub \(\displaystyle{ sinx=-\frac{\sqrt 2}{2}}\)
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
\(\displaystyle{ sin ^{2}x= \frac{1}{2} \\ sin ^{2}x- \frac{1}{2}=0 \\ (sinx- \frac{\sqrt2}{2})(sinx+ \frac{\sqrt2}{2})=0 \\ sinx= \frac{\sqrt2}{2} \vee sinx=- \frac{\sqrt2}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, o 12:38 przez
wb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
wb pisze:
\(\displaystyle{ x= \frac{\sqrt2}{2} \vee x=- \frac{\sqrt2}{2}}\)
Nie spiesz się.
-
dudigracz
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 wrz 2008, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: dudigracz »
ok dzięki wielki mam dobrze