jak w temacie dla funkcji:
a) \(\displaystyle{ h(x) = 2 \cdot\left[cos \frac{\pi}{2}-x \right] ^{2}+3 \left(cosx \right) ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ r(x) = \left(cosx \right) ^{2} + 1}\)
wyznacz zbiór wartości funkcji
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
b) \(\displaystyle{ r(x)=\cos^{2} x+1}\)
\(\displaystyle{ D_{r}=\mathbb R}\)
\(\displaystyle{ ZW_{r}=<1;2>}\)
Skorzystaj z tego, że zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\) jest przedział \(\displaystyle{ <-1;1>}\).
\(\displaystyle{ D_{r}=\mathbb R}\)
\(\displaystyle{ ZW_{r}=<1;2>}\)
Skorzystaj z tego, że zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\) jest przedział \(\displaystyle{ <-1;1>}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
Dla przykładu zrobię b.):
\(\displaystyle{ -1\leqslant\cos x\leqslant 1\\
\\
0\leqslant\cos^2x\leqslant 1 \ \ / \ + \ 1 \\
\\
1\leqslant\cos^2x+1\leqslant 2}\)
\(\displaystyle{ -1\leqslant\cos x\leqslant 1\\
\\
0\leqslant\cos^2x\leqslant 1 \ \ / \ + \ 1 \\
\\
1\leqslant\cos^2x+1\leqslant 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
w a funkcja np. nie jest ograniczona z góry, wartość funkcji rośnie do \(\displaystyle{ \infty}\)wraz ze wzrostem argumentów, spróbuj zatem zastanowić się, co jest najmniejszą wartością tej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ h(x) = 2 \cos^{2} \left(\frac{\pi}{2}-x \right) + 3 \cos^{2} x = 2 \sin^{2} x + 2 \cos^{2} x + \cos^{2} x = 2 + \cos^{2} x}\)
A to raczej wiadomo, jaki ma zbiór wartości.
A to raczej wiadomo, jaki ma zbiór wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
Tam chyba powinien być nawias, wtedy łatwo policzyć. A gdyby było bez nawiasu, f.osiąga wartość najmniejszą dla takiego \(\displaystyle{ x_0}\), że \(\displaystyle{ 4x_0=3sin 2x_0}\), oczywiście nie dla\(\displaystyle{ x=0}\). bo wartość w zerze wynosi \(\displaystyle{ 3}\), a wartośc w \(\displaystyle{ x_0}\)około \(\displaystyle{ 2,7.......}\)jurek007 pisze:
a)\(\displaystyle{ h(x) = 2 \cdot \left[cos \frac{ \pi}{2}-x \right] ^{2}+3 \left(cosx \right) ^{2}\)}
Uwaga na przyszłość: Trzeba dobrze przepisywać treści zadań, bo później jest problem z policzeniem