równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jezik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2007, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

równanie trygonometryczne

Post autor: jezik »

\(\displaystyle{ 2\cos \frac{2}{x} = \cos \frac {\pi}{6}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos \frac{2}{x}=\frac{\sqrt{3}}{4}\\\frac{2}{x}=\pm \arccos \frac{\sqrt{3}}{4}+2k\pi\\x=\frac{2}{\pm \arccos \frac{\sqrt{3}}{4}+2k\pi}}\)
ODPOWIEDZ