Równanie tożsamościowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mbanan17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: mbanan17 »

\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha \cdot (1+ctg ^{2} \alpha }{1+tg ^{2} \alpha }=ctg \alpha}\)
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ ...= \frac{ \frac{1}{ctg\alpha} \cdot (1+ctg^2\alpha) }{1+ \frac{1}{ctg^2\alpha} } = \frac{ \frac{1}{ctg\alpha}+ctg\alpha }{1+ \frac{1}{ctg^2\alpha} } = \frac{ctg\alpha( \frac{1}{ctg^2\alpha}+1) }{1+ \frac{1}{ctg^2\alpha} } =ctg\alpha}\)
ODPOWIEDZ