1.a) Majac dane sinx+cosx=0,2 oblicz
\(\displaystyle{ sinx \cdot cosx; sin ^{4}x + cos ^{4}x; sin ^{3}x + cos ^{3}x}\)
b) Wiedzac ze tgx +ctgx=4 oblicz
\(\displaystyle{ tg ^{2}x + ctg ^{2}x ; tg ^{3}x + ctg ^{3}x}\)
Bardzo prosze o pomoc bo nie ogarniam tego a jutro mam spr
Równania
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Równania
ZAD.1.:
a)
\(\displaystyle{ (\sin x + \cos x)^2=\sin^2 x + 2\sin x \cos x +\cos^2 x \Rightarrow \\ \Rightarrow 2\sin x \cos x=(\sin x + \cos x)^2-(\cos^2 x + \sin^2 x)}\)
b)\(\displaystyle{ \sin^4 x + \cos^4 x =(\sin^2 x + \cos^2 x)^2 - 2\sin^2 x \cos^2 x}\)
c)\(\displaystyle{ \sin^3 x + \cos^3 x=(\sin x + \cos x)(\sin^2 x -\sin x \cos x + \cos^2 x)}\)
a)
\(\displaystyle{ (\sin x + \cos x)^2=\sin^2 x + 2\sin x \cos x +\cos^2 x \Rightarrow \\ \Rightarrow 2\sin x \cos x=(\sin x + \cos x)^2-(\cos^2 x + \sin^2 x)}\)
b)\(\displaystyle{ \sin^4 x + \cos^4 x =(\sin^2 x + \cos^2 x)^2 - 2\sin^2 x \cos^2 x}\)
c)\(\displaystyle{ \sin^3 x + \cos^3 x=(\sin x + \cos x)(\sin^2 x -\sin x \cos x + \cos^2 x)}\)