Przeksztalcenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mbanan17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy

Przeksztalcenia

Post autor: mbanan17 »

1.Oblicz

a)\(\displaystyle{ -sin^{2}}\)\(\displaystyle{ 10^{0}}\)-\(\displaystyle{ sin^{2}}\)\(\displaystyle{ 80^{0}}\)=

b) (\(\displaystyle{ tg 42 ^{0}}\)\(\displaystyle{ cos ^{2}}\)\(\displaystyle{ 21 ^{0}}\) +\(\displaystyle{ tg 42^{0}}\)\(\displaystyle{ cos ^{2}}\)\(\displaystyle{ 49 ^{0}}\))*\(\displaystyle{ tg 48 ^{0}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przeksztalcenia

Post autor: piasek101 »

a) z tego , że \(\displaystyle{ sin80^0=sin(90^0-10^0)=...}\)
ODPOWIEDZ