Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Psycho »

\(\displaystyle{ 4sin(\pi x)=4x^{2} - 4x +5}\)
Z góry dzięki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 4sin(\pi x)=4x^2-4x+5 \ \ \ /:4 \\sin(\pi x)=x^2-x+ \frac{5}{4}}\)
zbiorem wartości funkcji kwadratowej jest przedział \(\displaystyle{ <1;+\infty)}\)
a zbiorem wartości funkcji sinus \(\displaystyle{ <-1;1>}\)
więc dane równanie jest równoważne równaniu:
\(\displaystyle{ sin(\pi x)=1}\)
a to już łatwe...
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Psycho »

Rzeczywiście, dzięki
ODPOWIEDZ