z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
z parametrem
Dla jakiej wartosci parametru a istnieje rozwiazanie rownania \(\displaystyle{ \sin x=2a-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 15 razy
z parametrem
Funkcja sinus przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [-1,1]}\).
Zatem: \(\displaystyle{ 2a-3 \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ -1 \le 2a-3 \le 1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-3 \ge -1 \\ 2a-3 \le 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a \ge 2 \\ 2a \le 4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \ge 1 \\ a \le 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a \in \left[1,2 \right]}\)
KONIEC
Zatem: \(\displaystyle{ 2a-3 \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ -1 \le 2a-3 \le 1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-3 \ge -1 \\ 2a-3 \le 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a \ge 2 \\ 2a \le 4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \ge 1 \\ a \le 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a \in \left[1,2 \right]}\)
KONIEC