Mam następujący problem:
Mam funkcję tg α = b, gdzie b jest jakąś znaną liczbą;
Czy można wyliczyć wartość tego kąta α, jeżeli tak, to jak?
Najprościej byłoby zajrzeć do tablic, ale nie można.
miara kąta
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
miara kąta
Najogólniej rzecz ujmując:
Równanie \(\displaystyle{ tg x=a}\), gdzie \(\displaystyle{ x k \pi}\) i \(\displaystyle{ k C}\), ma rozwiązania dla dowolnej liczby rzeczywistej a. Niech \(\displaystyle{ x_{0}}\) będzie tym rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ tg x=a}\), które należe do przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2} ;\frac{\pi}{2})}\). Wówczas \(\displaystyle{ x=x_{0}+k \pi}\).
Oczywiście to \(\displaystyle{ x_{0}}\) może nie być za piękne i nie musimy znać jego wartości, którą możemy odnaleźć w tabeli z wartościami funkcji trygonometrycznych dla wybranych kątów. Wtedy możemy posłużyć się wzorami redukcyjnymi albo innymi trygonometrycznymi. Lecz jeśli to zawiedzie, wtedy najczęściej pozostają tylko tablice:)
Równanie \(\displaystyle{ tg x=a}\), gdzie \(\displaystyle{ x k \pi}\) i \(\displaystyle{ k C}\), ma rozwiązania dla dowolnej liczby rzeczywistej a. Niech \(\displaystyle{ x_{0}}\) będzie tym rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ tg x=a}\), które należe do przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2} ;\frac{\pi}{2})}\). Wówczas \(\displaystyle{ x=x_{0}+k \pi}\).
Oczywiście to \(\displaystyle{ x_{0}}\) może nie być za piękne i nie musimy znać jego wartości, którą możemy odnaleźć w tabeli z wartościami funkcji trygonometrycznych dla wybranych kątów. Wtedy możemy posłużyć się wzorami redukcyjnymi albo innymi trygonometrycznymi. Lecz jeśli to zawiedzie, wtedy najczęściej pozostają tylko tablice:)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
miara kąta
Poczytaj tu:
... kowa_kata/
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wt.html#prop_try_ko
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_od]Funkcje od[/url] ... etrycznych
przyda się
... kowa_kata/
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wt.html#prop_try_ko
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_od]Funkcje od[/url] ... etrycznych
przyda się