Proszę o pomoc w wyznaczeniu pochodnej funkcji.
interesuje mnie pełne rozwiązanie krok po kroku.
\(\displaystyle{ g(x) = (3x + 2)^{\sin x}}\)
Dzięki za pomoc
Czasem warto dostawić klamry nad wyrażeniem. Poza tym popracuj nad nazewnictwem tematów.
Funkcja z sinusem w wykładniku.
Funkcja z sinusem w wykładniku.
\(\displaystyle{ g(x) = (3x + 2)^{\sin x}= e^{sinx*ln (3x+2)}}\)
i korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ (e^{f(x)})'=(e^{f(x)}) * f'(x)}\)
dasz rade dalej?
i korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ (e^{f(x)})'=(e^{f(x)}) * f'(x)}\)
dasz rade dalej?