Mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ tg^{2}x=\frac{m^{2}-5m+4}{m-3}}\) ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych.
Z tyłu w książce mam odpowiedzi wraz z modelem rozwiązań. Według tego co napisali trzeba ułozyć nierówność, że podane wyżej równanie >=0. Nie bardzo rozumiem dlaczego. Prosze o pomoc:).
Równanie z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Równanie z parametrem.
I przyjmuje wszystkie wartości z \(\displaystyle{ <0 ; +\infty )}\).
Dlatego wtedy, i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \frac{m^2-5m+4}{m-3} \geq 0}\) równanie ma rozwiązania.
Dlatego wtedy, i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \frac{m^2-5m+4}{m-3} \geq 0}\) równanie ma rozwiązania.