uzasadnij prawdziwość nierówności tryg.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
uzasadnij prawdziwość nierówności tryg.
\(\displaystyle{ 2sin1cos1<2sin1}\)
\(\displaystyle{ cos1<1}\)
\(\displaystyle{ cos1<1}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
uzasadnij prawdziwość nierówności tryg.
Czego dokładnie nie rozumiesz, \(\displaystyle{ sin2}\) potraktowałem jako sinus katą podwójnego, gdzie \(\displaystyle{ \alpha=1}\), następnie skorzystałem ze wzoru \(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha cos\alpha}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
uzasadnij prawdziwość nierówności tryg.
\(\displaystyle{ 2sin1cos1<2sin1}\)
Następnie dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ sin1>0}\) i otrzymujesz
\(\displaystyle{ cos1<1}\)
Co jest oczywiście prawdą, ponieważ \(\displaystyle{ -1 \le cosx \le 1}\), wartość 1 jest osiągnięta dla \(\displaystyle{ cos0}\), więc \(\displaystyle{ cos1}\) musi mieć wartość mniejszą od 1.
Następnie dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ sin1>0}\) i otrzymujesz
\(\displaystyle{ cos1<1}\)
Co jest oczywiście prawdą, ponieważ \(\displaystyle{ -1 \le cosx \le 1}\), wartość 1 jest osiągnięta dla \(\displaystyle{ cos0}\), więc \(\displaystyle{ cos1}\) musi mieć wartość mniejszą od 1.