Wspolrzedne funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Wspolrzedne funkcji

Post autor: logs4 »

Funkcja jest wyrazona przez parametryczne rownania:
\(\displaystyle{ x=5cos t}\) i\(\displaystyle{ y=-2+4sin t}\)
Znajdz waspolrzedne wszystkich punktow przeciecia funkcji ze osiami wspolrzednych.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wspolrzedne funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0}\)
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Wspolrzedne funkcji

Post autor: logs4 »

tyle to wiem, problem ze nie wiem jak to rozwiazac.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wspolrzedne funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x=0\Rightarrow \cos t=0\Rightarrow \sin t=\pm 1\Rightarrow y=2 \vee y=-6}\)
z y=0 podobnie.
ODPOWIEDZ