Mam problem przy 2 zadaniach
1) Oblicz pole równoległoboku o przekątnych 10 i 6 oraz kącie między nimi równym 40 stopni?
2) W rombie opisanym na okręgu o promieniu pierwiastek z 13 kąt rozwarty jest 5 razy większy od kąta ostrego. Oblicz pole rombu
z góry wielki dzięki
pozdrawiam
romb i równoległobok
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
romb i równoległobok
1)
Skorzystaj ze wzoru na pole \(\displaystyle{ P= \frac{d_{1}*d_{2}}{2} *sin\alpha}\)
2)
\(\displaystyle{ 5\alpha+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ sin30= \frac{h}{a}}\)
Dalej policzysz sam ;P
Skorzystaj ze wzoru na pole \(\displaystyle{ P= \frac{d_{1}*d_{2}}{2} *sin\alpha}\)
2)
\(\displaystyle{ 5\alpha+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ sin30= \frac{h}{a}}\)
Dalej policzysz sam ;P