Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Aga2909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 maja 2008, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Podziękował: 4 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Aga2909 »

\(\displaystyle{ tg(2x-1) \le \sqrt{} 3}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Podam rozwiązanie (podpowiedź) w przedziale \(\displaystyle{ x\in (-0,5\pi; 0,5\pi)}\)

\(\displaystyle{ 2x-1\leq \frac{\pi}{3}}\) (dokończyć).
ODPOWIEDZ