Mam rozwiązać równanie trygonometryczne, jednak nie potrafię go uprościć, tak by dało się je rozwiązać, proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ 4sin^2xcosx - 4sinxcos^2x + cos^3x = 0}\)
prubowałem tak:
\(\displaystyle{ cosx(4sin^2x - 4sinxcosx + cos^2x) = 0}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-cosx)^2 = 0}\)
i dalej nie wiem...
prubowalem też z jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ cosx(3sin^2x-4sinxcosx+1) = 0}\)
też nic... proszę o pomoc!!
Równanie trygonometryczne.
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-cosx)^2 = 0 \Leftrightarrow cosx=0 \vee 2sinx-cosx=0}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Równanie trygonometryczne.
no i dobrze zaczales:)
czyli \(\displaystyle{ \cosx=0 \vee 2sinx=cosx \Leftrightarrow 2sinx=sin( \frac{\pi}{2}+x)}\)
cosx=0 wiadomo, a do drugiego to wykresik tych 2 sinusow
korzystasz z \(\displaystyle{ ab=0 \Leftrightarrow a=0 \vee b=0}\)\(\displaystyle{ cosx(2sinx-cosx)^2 = 0}\)
czyli \(\displaystyle{ \cosx=0 \vee 2sinx=cosx \Leftrightarrow 2sinx=sin( \frac{\pi}{2}+x)}\)
cosx=0 wiadomo, a do drugiego to wykresik tych 2 sinusow