równanie z parametrem.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piotrek9299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy

równanie z parametrem.

Post autor: piotrek9299 »

Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) równanie \(\displaystyle{ x^{2} -2x +7 =4 +2sinax}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie z parametrem.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x^2-2x+7\ge 6;\; 4+2\sin ax\le 6}\)
czyli równanie ma rozwiązanie (przy okazji dokładnie jedno) gdy
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-2x+7=6\\4+2\sin ax=6\end{cases}}\)
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

równanie z parametrem.

Post autor: gendion »

czy tutaj wychodzi
\(\displaystyle{ a= \frac{\pi}{2} + 2k \pi}\)
?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

równanie z parametrem.

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
ODPOWIEDZ