czy cos^4x=cos^2x?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
progmaniac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

czy cos^4x=cos^2x?

Post autor: progmaniac »

Czy cos^4x=cos^2x? Jest wogóle jakaś różnica w tym jaką damy potęge?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

czy cos^4x=cos^2x?

Post autor: Tristan »

Oczywiście, że jest róźnica. W końcu \(\displaystyle{ \cos^2 x=(\ cos x)^2}\) a przecież \(\displaystyle{ a^2}\) nie musi być równe \(\displaystyle{ a^4}\). Czyli gdy podnosisz jakąś wartość liczbową ( np. cos x) do kwadratu, to nie musi być ona równa tej wartości podniesionej do potęgi czwartej.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

czy cos^4x=cos^2x?

Post autor: DEXiu »

Eee A czy \(\displaystyle{ a^{2}=a^{4}}\) jeśli \(\displaystyle{ a\neq 0\,\wedge\,a\neq -1\,\wedge\,a\neq 1}\) Chyba nie za bardzo, więc to co podałeś zachodzi tylko dla pewnych x, ale nie dla wszystkich.

EDIT: To oczywiście do progmaniaca. Kiedy to pisałem nie było jeszcze posta Tristana
ODPOWIEDZ