Przesunięcie o wektor.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siua17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 sty 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Przesunięcie o wektor.

Post autor: siua17 »

Muszę naszkicować wykres \(\displaystyle{ f(x)=tg(-x)-2}\), więc:
1) \(\displaystyle{ y_{1}=tgx}\)
2) \(\displaystyle{ y_{2}=tgx-2}\), czyli przesunięcie o wektor [0,-2]
i ostatecznie nie wiem jak będzie:
\(\displaystyle{ y_{3}=-tgx-2}\) - odwrócenie wykresu względem osi OX, czy \(\displaystyle{ y_{3}=tg(-x)-2}\) i wykres będzie odwrócony względem osi OY?
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

Przesunięcie o wektor.

Post autor: msx100 »

bedzie to tangens odbity wzgledem osi OY (lub "przewrocony" wzgledem OX, bo \(\displaystyle{ \tg -x = - \tg x}\)) i "opuszczony" w dól o 2
ODPOWIEDZ